Indische kip van de BBQ.


Wanneer je vaker gaat koken en verder kijkt dan de supermarkt dan kom je er achter dat speciaalzaken echt kwaliteit hebben. Maar meestal voor een belachelijke prijs met een stempel van biologisch of eerlijk vlees. Maar wat is er nu (h)eerlijker dan direct naar de lokale boer te gaan? Ik kwam in contact met een kippen boer in Renswoude, dat is om de hoek van waar ik woon. Op Instagram ook wel bekend als ‘’KIP VAN DE BOER’’. Op zijn boerderij heeft hij vrije uitloop kippen die hij met zorg verzorgt. Eerlijker krijg je het niet toch? Dit is ook wat ik met mijn pagina wil uitdragen. Eet dicht bij de bron, dat is het gezondst. En support je lokale boer, verser krijg je het niet en er zit geen handelaar tussen.


Wil je ook KIP VAN DE BOER bezoeken? Dat kan elke vrijdag of bestel op afspraak of online. Ze hebben ook een site met een duidelijke visie: www.kipvandeboer.nl


Dinergang: hoofdgerecht.

Keuken: barbecue.

Voorbereiding: 30 min.

Porties: 4 personen

Ingrediënten:

RUB voor over de kip:

Kerrie

Sumak

Kurkuma

Rietsuiker

Peper


Voor de curry:

300 gram rijst

 2 aardappelen  

4 eieren.

1 wortel

2 puntpaprika

250 gram boontjes

1 Ui

4 tenen knoflook

200 ml Rum

1 geslachte ananas

Ik heb voor dit gerecht een hele kip van kip van de boer gebruikt,



1.      Zorg dat de nacht daarvoor een ananas geslacht wordt en leg die in een bakje met rum en laat dat goed intrekken.

2.      Maak een RUB van allemaal gelijke delen van de kerrie, sumak, kurkuma, rietsuiker en peper. En RUB garen tot de kern van de kip goed rond om mee in. Bij deze RUB hield ik 2,5 theelepel per deel aan.

3.      Zorg dat de BBQ op 100 a 120 graden staat en leg er wat rookchunks op of snippers. Leg dan de hele kip indirect op de BBQ en laat hem garen tot een kerntemperatuur van 70 graden Celsius. Dit duurt ongeveer 2 uur.

4.      Zet de rijst aan de kook en gooi hier 2 theelepels kurkuma in. Zet ook in een aparte pan de eieren en aardappelen aan de kook.

5.      Voor de curry pak een steelpannetje met een beetje boter en fruit de knoflook, anderhalve chili peper en de ui aan. Na het aanfruiten gooi daar dan 3 thee lepels Garam masala kruiden in doe hier vervolgens ook een klein blokje gember in, gooi 150 ml tomaten passata en 350 ml kokosmelk er door heen. Even roeren en dan 2 theelepels kurkuma er in en op smaak brengen met zout en peper.

6.      Snijd de 2 punt paprika’s in grove stukken en doe dan ook met de winterpeen. Leg die een kwartiertje in een aluminium bak op de BBQ te roken. Daarna doe je het in een pan met een flinke scheut olie en 120 gram gesneden sperziebonen en die gril je in de pan tot ze gaar zijn.

7.      Na de geslachte ananas een nacht in rum hebben laten weken gril hem even goed kort rond op de BBQ.

8.      Na de geslachte ananas een nacht in rum hebben laten weken gril hem even goed kort rond op de BBQ.

9.      Serveer dit alles netjes gescheiden op het bord.







Lamszadel met gepofte aardappel en gegrilde groentes.

Bij je lokale boer kopen is wat ik vaker zeg, van melk tot eieren tot kip. Maar wist je dat je voor goed en eerlijk lamsvlees ook gewoon naar je lokale boer kan gaan. Een tijdje geleden kwam ik met een jonge boer in contact uit Bergeijk. Een boer die zorg draagt voor zijn dieren en ook staat voor puur en eerlijk leven voor dier en mens. Daan staat voor kwaliteit van het leven van het beestje, de zorg die de lammeren krijgen proef je direct terug in het vlees wat op je bord ligt.

 

Probeer eens een goed stuk lamsvlees te bereiden van Daans vlees en je komt er achter dat het echt een delicaat stuk vlees is. In dit gerecht bereid ik de lamszadel op de BBQ, super lekker mals en met de combinatie van groentes en gepofte aardappelen een heerlijke maaltijd.

 

Daan’s vlees is te vinden in Bergeijk of op www.daansvlees.nl

   

Dinergang: hoofdgerecht

Keuken: barbecue

Voorbereiding: 10 min

Porties: 2 personen

  

Ingrediënten:

 

Lamszadel van Daans vlees

Citroengras (sereh)

Rozemarijn

Dille

2 knoflook tenen

Handje vol blauwe bessen

Scheut rode wijn

Crème fraiche

Peterselie

4 stuks aardappelen

1 paprika

4 stuks kastanje champignons

Halve courgette

    

     

1.      Snijd de lamsadel langs het bot in zodat je hem open kan vouwen, leg daar dan de citroengras, rozemarijn, dille en knoflook in en bindt hem goed op.

2.      Steek de BBQ aan en laat hem op een temperatuur komen van 200 graden. Grill de lamszadel kort rond om zodat je een mooi krokant laagje krijgt.

3.      Leg hem vervolgens op een indirecte zone en laat hem garen tot een kerntemperatuur van 54 graden Celsius.

4.      Leg tijdens het garen de aardappelen in aluminium folie en prik in de aardappel een paar gaatjes. Doe er een beetje olijfolie bij en leg ze vervolgens in de kolen voor 20 minuten. Wanneer je er met een saté prikker in prikt en je komt er makkelijk doorheen dan is de aardappel gaar.

5.      Maak kleine groente spiesen door courgette, kastanje champignon en paprika er aan te rijgen en leg ze op de gril.

6.      Voor de spread op de gepofte aardappelen doe je crème fraiche in een kommetje, doe daar een beetje limoensap in, peper, zout en bieslook. Goed roeren en je hebt een heerlijke spread.

7.      Als laatste maak je in een klein pannetje met een beetje boter, een kleine scheut rode wijn en een handje blauwe bessen een sausje voor de lamszadel.



   -----------------------------------------------------------------------------------------


Kip piri piri molho picante, patat en tomaten salade.


Dat ik een enorme fan ben van kip is wel bekend bij iedereen. Maar soms is het ook top om bij de slager een kip piri piri te halen met de heerlijke saus er bij. Beetje pittig en een beetje zoet is toch wel een top combinatie. Nu zag ik bij iemand op Instagram voorbij komen dat het helemaal niet juist gemaakt word wat je in de supermarkten kan kopen en bij de slagers. Linda verteld op haar site tastyportugal.nl dat de peper zelf piri piri heet en de complete saus: piri piri molho picante. Laat ik nou net nog een hele voorraad daarvan geoogst hebben vorig jaar uit eigen tuin. Dus dit was een mooie kans om het recept te proberen. Wat een heerlijke smaken zeg! Ik heb voor dit recept Linda’s recept gebruikt voor de saus.


De kippenbouten komen van de kip van de boer uit Renswoude. De kwaliteit proef je echt terug in de totale maaltijd. De malsheid en volle smaken waren echt een afmaker.


Daarnaast heb ik nog een heerlijke zomerse tomaten salade gemaakt. De combinatie van dit allemaal met patat was echt super! Zeker maken zou ik zeggen!


Dinergang: hoofdgerecht

Keuken: barbecue

Voorbereiding: 15 min

Porties: 3 personen








Ingrediënten:


Piri piri molho picante:

20 verse piri piri/ bird’s eye chili pepers, fijngehakt incl. zaadjes

8 teentjes knoflook, fijngehakt

250 ml olijfolie extra vierge

100 ml whisky

2 el zeezout

½ bosje bladpeterselie, fijngehakt


2 of 3 bouten van de kip van de boer

Cajun rub


Tomaten salade:

6 tomaten

Knoflook olijf olie

5 takjes munt

1 limoen

Parmezaanse kaas


1. Doe alle ingrediënten in een hoge beker en pureer met een staafmixer tot een saus.

2. Doe dit in een grote bak samen met de kippenbouten en zorg dat het anderhalf uur in trekt en draai de bouten om het half uur even om.

3. Steek de BBQ op tot 120 a 130 graden Celsius, leg er wat rookchunks op en vervolgens de kip indirect laten garen naar een kerntemperatuur van 73 graden Celsius.

4. Snijd alle tomaten en limoen in partjes doe dit in een schaal met de fijn gesneden munt, Parmezaanse kaas en doe daar dan een olijf olie met knoflook over heen.

5. In het laatste half uurtje van de kip die gaart doe je er een cajun rub over heen.